MUUTOKSEN KUVIA

Kävelyllä mietin omia valintoja  ja niistä seuranneita muutoksia,  reitin varrelle osui   ”Toivon Valinta” , entinen kyläkauppa.

VALINTOJEN MARKETISSA

Elämän suurien valintojen kohdalleen osuminen edellyttää  tietoisuutta siitä mitä toivoo ja haluaa. Sopivien palasten osumisessa paikoilleen omilla valinnoilla on suuri merkitys.  Ketunlenkkejä tulee kaikille. ”Inhimillinen tekijä” vaikuttaa valintoihin, teemme myös ne  järkivalinnat usein tunnepohjaisesti.  Elämän pieniä valintoja ihminen  tekee koko ajan , heti kun aamulla avaa silmänsä. Emme yleensä  edes huomaa  valintojen määrää, mitä seulomme joka päivä.

LUOVA HÄMMENNYS

Miten käsitellä omia  valintoja ja niistä seuranneita muutoksia sekä vaihtuvia tunteita ja stressiä. Mitä suurempi muutos sen vaikuttavampia ovat  yleensä myös seuraukset.  Muutos on prosessi, jossa on yleensä paljon hämmennystä ja luopumista, sekä erilaisten tunteiden vuoristorataa . Oma identiteetti voi valinnan myötä myös muokkautua uuteen kuosiin.  Muutos ja valinta ovat elämässä pysyviä seuralaisia, ne elävät  meissä ja meidän ympärillä.  ”Muutos on valmis, kun siirryt itse pois edestä”, sanoo vanha sananparsi .  Ikäänkuin halutun muutoksen kuva olisi  meissä jo valmiina  ja näemme sen kokonaan, kun siirrymme itse pois edestä.

NÄKYMÄTÖN NÄKYVÄKSI

Taideterapiassa muutosten ja valintojen käsittelyä voidaan  tehdä näkyväksi  mielikuvien ja luovan työskentelyn kautta. Ryhmätaideterapiassa jaettu kokemus voi avata uusia kuvia itsessä. Taidetyöskentelyn  kautta haluttu muutos saa konkreettisen muodon. Parhaimmilllaan se voi auttaa uuden näkökulman löytämisessä. Luovan  hämmennyksen tila on hyvä, kuin uudistavaa sumua, jossa vanhat uskomukset vähitellen haihtuvat ja on mahdollista nähdä itsensä uudessa valossa ja löytää uusia polkuja.

”Toivon Valinta” oli aikoinaan ihmisen kokoinen kauppa.  Valinta on kyltistä jo melkein haihtunut, toivo on jäljellä. Toivon valinta voi löytyä myös oman muutoksen kuvista .  Oman kokoisena ja näköisenä. Valitse toivo muutoksen matkalle mukaan.