Värien nälkä

Pitkän ja sateisen kauden jälkeen jokainen auringonpilkahdus on kuin ystävällinen, iloinen hymy universumilta. Aurinko kirkastaa luonnon sävyt esille, ja maalaa maisemat hetkessä uusiksi. Juuri nyt voimme vielä hetken nauttia ruskan värikirjosta. Sateesta huolimatta kirkkaat värit ovat kuin piriste, luonnon kaamosrokote. Toisaalta ilman pimeää ei ole valoa. Jos ruska jatkuisi ympäri vuoden, menettäisi se voimansa. Vaihtelu tuo ja luo merkityksiä. Marraskuun paljas hämärä on omalla tavallaan vaikuttava. Paljaassa luonnossa tulevat esille erilaiset , uudet sävyt. Luonto näyttää meille luopumisen mallia.

Värien kanssa leikkiessä unohtuu ulkoinen sade ja pimeä. Taideterapiassa tai -ohjauksissa tulee usein esille miten rentouttavaa on vain tutkia ja leikkiä erilaisten värien ja materiaalien kanssa. Kuin lapsena. Ilman osaamisen pakkoa tai tarvetta tehdä tiettyä tulosta. Tai, jos sellainen tulee esteeksi, sitäkin voi tutkia ja parhaassa tapauksessa voi luopua ”pakko osata” asenteista ja uskomuksista. Ilo ja pieni ihme saattaa syntyä, kun tekemisen kautta syntyy uusia ja yllättäviä väri- ja muotopintoja, joista voi avautua aivan uusia mielenmaisemia omaan tarinaan.

Toisaalta värien kanssa voi tulla esille mielenkiintoisia ilmiöitä, miksi joku väri ei tunnu omalta tai miksi jotain väriä jopa pelottaa käyttää? Kirkkaat värit saattavat ahdistaa tai olla luotaantyöntäviä jossain kohdassa ja toisena hetkenä taas tarvitsemme juuri niitä. Usein kuulee sanottavan, että en ainakaan sitä tai tätä väriä halua käyttää. Tai, jos joku haluaisi ostaa punaisen takin , mutta ”jokin” kieltää ja valinta on se sama musta, kuten aiemminkin. Värillä on väliä useimmille meistä. Mielenkiintoista on tehdä väritutkimusmatkoja omaan historiaan, ja tutkia vaikka sitä mistä jokin pysyvä tuntemus, jotain tiettyä väriä kohtaan on syntynyt. Tai tutkia sitä miksi ei voisi ostaa joskus sitä punaista takkia?

Maailma on onneksi täynnä erilaisia värejä ja sävyjä. Niistä voi löytyä omat suosikit ja inhokit, kuhunkin kauteen sopivasti.

Luonnon väriterapiaa meille kaikille.